Tiedote


Uudet JSM -sivut avattu
Seurajoukkueiden SM 2023/2024

30. syyskuuta 2014

Kerho palasi 1.divisioonaan kymmenen vuoden tauon jälkeen

Jussi Hämäläinen, Länsi-Savo blogi:

"Mikkelin Shakkikerho kärsi vierastappion Lahden Shakkia vastaan shakin SM-sarjan 1.divisioonan avauskierroksella. Tappio tuli luvuin 0-2. MikkSK:lle ottelu oli ensimmäinen 1.divisioonan koitos kymmeneen vuoteen; viimeksi kerho taisteli kyseisellä sarjatasolla vuosina 2004-2005. Tuolloin MikkSK hävisi helsinkiläiselle Aatokselle luvuin 1-3.

Kerhon joukkue vuosimallia 2014 on huomattavasti vahvempi kuin vastaava poppoo vuosimallia 2004. Ykköspöydälle Lahtea vastaan MikkSK sai nuoren naispelaajan Viktoria Chernyakin, joka sijoittui kuukausi takaperin Mikkelin Kaakonketjun turnauksessa hopeasijalle.

Kyseessä lienee ensimmäinen kerta kerhon historiassa, kun naispelaaja johtaa joukkoa SM-sarjan ottelussa. Kun tarkemmin miettii, niin kyseessä lienee ensimmäinen kerta, kun naispelaaja ylipäätänsä edustaa Mikkelin Shakkikerhoa SM-sarjan ottelussa.

Kerhon muu joukkue oli tuttua huttua; Korhosen veljekset pöydillä kaksi ja neljä; ikinuoret superlupaukset Hämäläinen, Mynttinen ja Marttinen pöydillä kolme, viisi ja kahdeksan; konkaripelaajat Manninen ja Väkimies pöydillä kuusi ja seitsemän. Anekdoottina sanottakoon, että em. pelimiehistä Hämäläinen ja Manninen pelasivat MikkSK:n riveissä vuoden 2004 vastaavassa avausottelussa.

Tällä(kin) kertaa kauden debyyttiottelu oli varsin ankea. Alku lähti jo päin honkia. Ainoastaan Henri Mynttinen näytti saavuttaneen pienen edun pelissään; muilla pöydillä taisteltiin tasaisissa tai katastrofaalisen heikoissa merkeissä. Enemmän tai vähemmän odotetusti oli ensimmäinen päätöksen saanut peli Jussi Marttisen taisto; Jussin vastustaja suostui tasapeliehdotukseen alle tunnin siirtelyn jälkeen.

Pasi Korhonen kakkospöydällä taiteili pian Marttisen pelin päätyttyä myös tasapelin.

Nelospöydällä Aki Korhonen oli joutunut tukalan näköiseen puolustusasemaan valkeilla pelannutta vastustajaa vastaan; ainakin mustan kuningasasema K-sivustalla vaikutti turhan ilmavalta. Peli päättyi lahtelaisen voittoon, ja täten Lahden Shakki sai aikaisen johtoaseman ottelussa. Tilanne 0-1 lahtelaisille.

Muilla pöydillä asemat olivat yhtä masentavia. Kärkipöydällä Chernyak ylläpiti solidin näköistä puolustusasemaa vastustajan vahvaa lähettiparia vastaan. Kolmosella Hämäläinen oli ajautunut vaikeuksiin vihulaisen aloitettua tökerön sotilasvyöryn keskustassa ja daamisivustalla. Osasyynä vyörytykseen saattoi olla valkeilla siirrelleen Hämäläisen hipihiljainen c3, d3, g3 -systeemi, joka ei koskaan toimi ketään vastaan.

Vitospöydällä Mynttinen näytti seilaavan kohti voitonriemun satamakaupunkia; vastustajan nappulat olivat epäaktiivisina perärivillä ja Henrin torni hallitse avoimia linjoja. Suoria voittoja ei näkynyt, mutta pinnan alla kyti jo kokonainen piste.

Kutospöydällä Mannisen asema oli suljetun oloinen ilman näkyvää etua kummallekaan. Seiskapöydällä Väkimies oli joutunut aikaisiin ongelmiin sallittuaan itselleen heikon e-sotilaan keskipeliin. Lisämurhetta tuotti kuningas, joka oli päättänyt jäädä lojumaan keskustaan; tämän seurauksena vastustajalla oli valinnanvaraa taktisissa kuvioissa. Lahtelaisen urhon voitto näytti vain ajan kysymykseltä.

Pelit kehittyivät siten, että vitospöydällä Mynttinen onnistui toistaiseksi tuntemattomasta syystä ajautumaan loppupeliin sotilas vähemmällä. Kolmosella Hämäläinen oli hyödyntänyt brutaalilla tavalla vastustajan lipsahduksen, ja taistelu näytti kuin uudestisyntyneeltä Hämäläisen iskettyä vahvan sotilaskiilan g3-f4-e5 keskustaan. Mattikuviot suorastaan vilisivät läpi mentaalisen ViewMasterin; sieltä piti vain poimia oikea viidentoista siirron pakottava jatko ja lanseerata se laudalla.

Mikä mainiointa, seiskapöydällä Väkimies oli onnistunut kokemuksellaan kääntämään surkean aseman peräti voitontavoitteluksi torniloppupelissä. Hyvin yksinkertaisen näköisessä loppupelissä sotilaat olivat tasan, mutta Väkimiehen torni oli hitusen aktiivisempi. Magnus Carlsen voittaisi tuollaisen marginaalisesti paremman loppupelin kahdeksan kertaa kuudesta, joten ei syytä miksei myös mestariehdokas siihen pystyisi.

Rahkeet eivät kerholla kuitenkaan riittäneet loppukiriin. Ykköspöydällä Chernyak piti tasapelin väkivahvaa vastustajaansa vastaan. Hämäläinen ajautui kolmosella aikapulaan ja joutui suostumaan vastustajan tasapeliehdotukseen. Vitospöydällä Mynttinen taisteli samaten tasapelin. Kutospöydällä Mannisen peli päättyi myös tasan.

Seiskapöydän loppuhetkien yksityiskohdat ovat jääneet allekirjoittaneelta hämärän peittoon. Hyvästä loppupeliasemasta huolimatta Väkimiehen pitkä taisto päättyi tappioon, mitä luultavimmin jonkinmoisen sotilaiden kilpajuoksun seurauksena.

Tällä tavoin lopputulos 2-0 Lahden Shakille.  
 
LahS - MikkSK    2-0

Kiltti Jyrki                  - Chernyak Viktoria             ½-½
Joentausta Hannu              - Korhonen Pasi                 ½-½
Perikanta Jouko               - Hämäläinen Jussi              ½-½
Sipilä Markku                 - Korhonen Aki                  1-0
Hagelberg Lauri               - Mynttinen Henri               ½-½
Pitkänen Jorma                - Manninen Harri                ½-½
Pitkänen Ari                  - Väkimies Juha                 1-0
Valkama Samuli                - Marttinen Jussi               ½-½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti